Zomerkamp Scouts

Onder een grauw wolkendek verzamelden de scouts zich op 19 juli op het clubhuis voor het zomerkamp. De bestemming werd al snel duidelijk: Mexico. Na dik een uur rijden waren we er. Helaas bleek het in Mexico alles behalve zonnig, sterker nog, het kamp moest in regen worden opgebouwd.

‘s Avonds, na het eerste spel bij het kampvuur, kwam er ineens een vreemde Mexicaanse snuiter uit de bosjes geslopen. Dit is wat de Campamento Periodica, de lokale krant, er de volgende dag over schreef:

Señor Incognito verwelkomt scouts

Achternagezeten door de lokale poliçia maakte Señor Incognito zijn entree op dit kamp. Samen met zijn bookmaker Corredor de Apuesta’s gaf hij de opdracht aan de scouts om veel Mexicaanse dollars te verdienen door te investeren in verschillende smokkelwaar. Welke patronde zal het slimst zijn geld investeren en naar huis gaan als de beste contrabandista’s van Mexico??? (Bron: Campamento Periodica van zondag 20 juli)

Het bleek dat de scouts in vier verschillende soorten smokkelwaar konden investeren: zonnebrandolie, tequila, wapens en diamanten. Door slim te kopen en te verkopen konden zij geld verdienen. Dat was nog niet makkelijk want de koers kon zo maar omslaan, zo blijkt uit het volgende krantenknipsel:

Sommige koersen kennen een grillig verloop. Wapens en diamanten tonen flinke pieken en dalen. Het sombere weer stimuleert de zonnebrand en tequila ook niet echt. Of is dat te kort door de bocht? Wellicht heeft Clari ve Dente met haar helderziende gaven nog wat goede tips. (Bron: Campamento Periodica van maandag 21 juli)

Clari ve Dente was een heuse Mexicaanse waarzegster, die voorspellingen deed als ze daar voor betaald werd. Kwade tongen beweren dat ze een oplichtster is, maar waarschijnlijk betalen zij gewoon niet genoeg. Zie bijvoorbeeld het volgende stukje:

Clari ve Dente zag het scherp…

Gisteravond heeft Clari uitspraak gedaan over de koers. Waar sommigen soms moeilijk konden begrijpen wat er nu bedoeld werd, voorspellen de beursanalisten nu ook dat Clari het bij het goede eind had. Vraag blijft nu: gaan de smokkelbendes hier ook iets mee doen, en kunnen ze überhaupt iets met tips als: Zwitserse geitenkaas gaat omhoog. (Bron: Campamento Periodica van dinsdag 22 juli)

Gelukkig was handel niet de enige manier om Mexicaanse dollars te verdienen. Ook het voeren van een goed kamp kon een flinke inkomstenbron zijn. De eerste paar dagen was het wel weer even wennen. Ook het weer werkte niet echt mee, wat vooral bij het stoken erg lastig was:

Wéér weer

Onverwachts was het weer weer hetzelfde als gisteren, zelfs met nog minder zon. Clari ve Dente voorspelde voor morgen minder nattigheid. Laten we hopen dat dat zo is! Tot die tijd zijn we dan maar zelf de zonnetjes in huis! (Bron: Campamento Periodica van maandag 21 juli)

Aan de andere kant kwamen de scouts er al snel achter dat het slécht voeren van een kamp juist geld kon kósten. Vooral het opruimen van spullen bleek moeilijk, zo getuigt dit stukje in de Campamento Periodica:

Kampjutters gevraagd!

Geen strandjutter maar een kampjutter is er nodig om alles te verzamelen wat er op en rond het campamento van de bandieten ligt. Vooral bekers lijken wel gewoon in het bos te groeien!! Goed opletten bandista’s, zo houden jullie niets meer over. (Bron: Campamento Periodica van zondag 20 juli)

Een dag later schreef diezelfde krant (op de roddelpagina weliswaar, maar toch):

Boetes de doodsteek voor ploeg P. en T.?

Uit betrouwbare bron vernam de redactie dat de boetes erg hard en onverwachts zijn aangekomen. ‘De PL’s waren erg aangeslagen en ze maken zich zorgen of ze deze financiële tegenslag weer te boven komen’, aldus onze informant. Zouden ze nu beter op hun spullen letten? (Bron: Campamento Periodica van maandag 21 juli)

Tussen het investeren, pionieren, houthakken, inspecteren en afwassen door was er gelukkig ook nog tijd voor spellen. Soms ging dat er fanatiek aan toe:

Vanmorgen was er een spannende strijd tussen de drie Mexicaanse ploegen! Tijdens ‘handdoek-volley’ liepen de teams gelijk op en was er een tweede spelronde nodig om de winnaar te bepalen. Uiteindelijk wonnen de Tortilla’s nipt, de redactie feliciteert de ploeg met hun overwinning. (Bron: Campamento Periodica van maandag 21 juli)

De overgebleven tijd werd volledig besteed aan het oefenen van diverse smokkel-skills. Kijk maar eens naar de volgende artikeltjes.

Smokkelbendes gaan hightech

Gisteren werden alle traditionele smokkelmethodes aan de kant gezet om gebruik te maken van hypermoderne gps-toestellen. Daar waar de Tortilla’s maar net hadden gewonnen, eindigde het spel in een catastrofe voor de Pinata’s omdat zij hun schuilplaats niet konden vinden!?! De redactie zegt: handig die gps-systemen. (Bron: Campamento Periodica van dinsdag 22 juli)

Dag!, tocht

Eindelijk, vandaag was de langverwachte looptocht door het mooie Mexicaanse smokkellandschap. Patrondes P. + T. hadden een voortvarende start; E. raakte even de draad kwijt. Na een lange, afwisselende tocht met prikkende cactussen, een wilde boottocht, zon, en één teek bereikte P. als eerste het kampterrein, op de voet gevolgd door E., die een flinke inhaalslag had gemaakt. De T. zouden na flink wat afgedwaald te hebben later die dag arriveren onder luid applaus van de andere smokkelbendes. (Bron: Campamento Periodica van dinsdag 22 juli)

Smokkelaars on wheels

Om extra snel de grens te passeren over ruig terrein, zijn de contrabandista’s vandaag gaan mountainbiken! Na een hele dag door de bagger te hebben gefietst en nodige waaghalzenacties uitgehaald te hebben, zijn de stinkende zwarte bandista’s helemaal afgepeigerd. Ten minste…totdat men te horen kreeg dat de plaatselijke snoepvoorraad in de tent weer aangevuld kon worden! Als uitgehongerde kinderen overvielen de bandista’s de supermarkt. Wat een energie! (Bron: Campamento Periodica van woensdag 23 juli)

Gelukkig werd ook het weer steeds beter naarmate de week vorderde. Op dinsdag plaatste de Campamento Periodica het volgende weerbericht:

Meer weer

Hoera, het zonnetje heeft ons gevonden! Alles kan weer droog worden. Met wat wolken en wind was het vandaag prima weer voor de dagtocht. (Bron: Campamento Periodica van dinsdag 22 juli)

De laatste dag was het echt Mexicaans weer met een strakblauwe lucht en zinderende zon. Het beknopte weerbericht die dag las:

Weer

Zonnig en later op de dag bewolkt. (Bron: Campamento Periodica van vrijdag 25 juli)

Die bewolking heeft ons overigens nooit bereikt.

Ondertussen werden de scouts steeds handiger in het kopen en verkopen van hun smokkelwaar. Toch bleef het lastig om te bepalen hoe ze hun geld het beste konden inzetten. Wat doen de koersen? Hoe veel moet je Clari ve Dente geven voor een goede tip? Moet je dingen uit het kampwinkeltje kopen waar je later weer geld mee kan verdienen? En toen was er woensdagavond ook ineens een rare douanier die dreigde om een onderzoek te starten naar vermeende smokkelpraktijken! Alleen als de patrondes genoeg betaalden, wilde hij wel een oogje toeknijpen. Maar wat is genoeg? Blijkbaar niet wat de scouts boden:

Policia! Alarma, alarma!

Nadat de scouts de ochtend rustig hadden gespendeerd in de de lokale plonsvijver werden zij ‘s middags plots overvallen door een geschrokken Señor Incognito; de poliçia kwam eraan! Inpakken en wegwezen dus: tijdje undercover ver weg van het terrein. De tocht daarheen verliep moeizaam maar gelukkig was Mars met de bus om de contrabandista’s op weg te helpen. (Bron: Campamento Periodica van vrijdag 25 juli)

De schrik zat er zo in dat de scouts niet meer terug durfden te keren naar het terrein. Ze waren dus gedwongen om de nacht in een schuur van een bevriende boer door te brengen. Gelukkig leek de kust de volgende dag weer veilig en konden ze terug naar het kampterrein, om alles alweer op te ruimen en in te pakken. En om voor de laatste keer te handelen.

‘s Avonds, nadat iedereen zijn buikje had rondgegeten bij de barbecue en de patrondes allemaal hun afsluitende sketch voor het kamp hadden opgevoerd, waren daar weer Señor Incognito en Corredor de Apuesta’s, met hun vertrouwde laptop waarin de hele handel werd bijgehouden. De twee heren hadden alles op een rijtje gezet en wisten hadden dus een berg statistieken over de prestaties van de patrondes tevoorschijn te toveren. Zo bleken Pinata’s heel sneaky te hebben gespeeld, terwijl de Tortilla’s het beste hadden geïnvesteerd. Daarvoor kregen ze dan ook alle lof van de smokkelbaas en zijn bookmaker. Maar en kon maar een ploegje het beste zijn van heel het kamp, en dat waren de Tortilla’s!

De volgende dag was het een kwestie van inpakken en wegwezen. Gelukkig waren de meeste tenten al ingepakt. Alleen een grote patrondetent en de staftent hoefden nog neergehaald te worden. En daarna kwamen de ouders om iedereen weer mee te nemen na een vermoeiende maar erg leuke week.