Zomerkamp 2006: terug naar de oertijd

Natuurlijk zijn de scouts ook dit jaar op zomerkamp geweest! En wel van 8 t/m 15 juli in het Belgische dorpje "Mozet". Het terrein was op "Domaine de Mozet". Hier was vroeger een kasteel met heel veel landgoed, wat mensen nu kunnen afhuren om er te overnachten. Het was de hele week mooi weer en we hebben geen één keer regen gehad toen we buiten bezig waren, alleen maar toen we in de tent zaten heeft het een paar keer heel kort geregend.

Tijdens dit zomerkamp streden de twee stammen op de stammenstrijd. Daarbij moesten ze uitmaken welke stam het beste was: de Wolharige Mammoeten (Pinguïns) of de Sabeltandtijgers (Tijgers). De Grote Oegoeboekoe was onze grote god.

Zaterdag 8 Juli

Alle scouts moesten om negen uur op het clubhuis zijn, waar de laatste dingen in de bus werden gezet. Daarna vertrokken we naar het Belgische dorpje "Mozet". Na een paar uur rijden waren we aangekomen op het terrein waar we eerst ons lunchpakketje hebben gegeten. Toen iedereen klaar was met eten werden de tenten opgezet en de keukens gepionierd.

Toen het kampement stond werd het tijd voor een potje voetbal, wat eindigde met een gelijkstand (5-5). Het spel werd verder gespeeld op vrijdag. Na het voetballen had iedereen honger gekregen en gingen we eten. Het eten werd ditmaal bereid door Mirjam en Frank. We aten broodjes knakworst met tomatensoep.

Toen het avondspel afgelopen was kwamen we holbewoners tegen, die ons alles uitlegden over de stammenstrijd. Daarna gingen we nog even rond het kampvuur zitten, waarna het tijd was om onze slaapzakken in te kruipen en te gaan slapen.

Zondag 9 Juli

We werden om 8 uur wakker gemaakt, om 8.30 uur moesten we foerageren, ontbijten en opruimen en om 9.30 uur was de inspectie. Nadat de inspectie voorbij was werd er geopend door de Wolharige Mammoeten. Omdat we nog nergens op konden koken en stoken per patronde hebben we toen onze stookplaats gemaakt: een kribbe met een ton met aarde erin (zodat het hout van de kribbe niet gaat branden) en daarop stenen om het rooster op te leggen. De stookplaatsen waren klaar, dus het werd tijd op te gaan foerageren om te lunchen waarna het rustuurtje was. Na het rustuurtje moest iedereen zijn themakleding aantrekken: een oerpakje die je zelf moest maken thuis. Er waren vier posten op het terrein met elk een verschillende leiding die de posten begeleiden. Bij de eerste post moest je geblinddoekt een touw volgen dat door het bos ging. Bij de tweede post moest je proberen vuur te maken door middel van wrijving. Jammer genoeg konden we alleen maar rook maken, het vuur lukte niet. Bij de derde post moest je een amulet maken die later geluk gaf tijdens het kamp. Tot slot moest je bij de vierde post je eigen afgod maken van klei die per patronde kon inzetten op één onderdeel, daar kreeg je dan twee keer zoveel punten voor.

Toen iedereen alle posten langsgegaan was, was het tijd om te stoken en te koken. We aten die avond macaroni. Iedereen moest een lange broek aantrekken en een trui pakken omdat we het smokkelspel gingen spelen. We moesten goudgeverfde steentjes overbrengen. Daarna was er een kampvuur, waarbij de stammenraad hun ritueel uitvoerde. Wij moesten later in de week ook een zelfbedacht ritueel uitvoeren. Tijdens dit ritueel moesten we ook onze afgod inzetten op een onderdeel en kregen we onze amuletten, die je extra krachten gaf. De Sabeltandtijgers hebben hun afgod gezet op de dagtocht en de Wolharige Mammoeten op de inspecties.

Nadat we nog hebben gezongen rond het kampvuur werd het tijd om te gaan slapen.

Maandag 10 Juli

Dit werd een zware dag: we gingen namelijk de dagtocht lopen. Toen we klaar waren met ontbijten, inspectie en openen konden we vertrekken. We begonnen met een kruispuntenroute, waar de Sabeltandtijgers net voor de eerste post de mist ingingen. Tijdens de eerste post moesten we een rebus oplossen, wat al snel gedaan was. Daarna ging de tocht nog voor een deel verder met een kruispuntenroute, daarna een foto- en tekstroute en daarna nog de strippenkaart. De Wolharige Mammoeten waren hier meer verdwaald dan de Sabeltandtijgers, maar alle twee de stammen kwamen wel heel ergens anders uit dan de tweede post. We werden door het busje opgehaald en werden bij de plek waar de tweede post zou zijn weer afgezet, waarna we met een tekstroute naar het kampterrein liepen.

Daar hadden we een rustuurtje en moesten we een kaart schrijven naar je ouders, of iemand anders. Tijdens het rustuurtje konden we ook douchen onder de zelfgemaakte douche door de leiding, alleen was het wel koud water.

Voor het avondeten hoefden we alleen maar de sla te snijden, de hamburgers werden door Frank en Mirjam gemaakt. Nadat we klaar waren met eten gingen we rond het kampvuur zitten, waarna het natuurlijk weer tijd was om te gaan slapen.

Dinsdag 11 Juli

Zoals iedere dag werden we om acht uur wakker gemaakt waarna het foerageren, ontbijten en de inspectie waren. De Wolharige Mammoeten openden. Na het openen begonnen we aan de sportdag. Sommige onderdelen waren individueel, maar dan won de patronde die bij elkaar de meeste punten hadden.

Het eerste onderdeel was knotshockey: de twee patrondes waren de teams en de hockeystick was een tak. Na de eerste helft stonden de Wolharige Mammoeten voor met 3-0. Maar in de tweede helft lieten de Sabeltandtijgers zien hoe goed ze waren en was de uiteindelijke uitslag gelijkspel: 3-3. Daarna gingen we boomstam werpen. Je kon wel zien dat de Sabeltandtijgers sterker waren dan de Wolharige Mammoeten, want de uitslag was 3-0 voor de Sabeltandtijgers. Na het boomstam werpen werd het tijd voor een estafette. Het parcour was heel speciaal, daardoor was het heel leuk om het te spelen. De Wolharige Mammoeten waren net iets sneller dan de Sabeltandtijgers en hadden de estafette gewonnen met 3-0.

Het stond dus gelijk na een ochtend sportdag. Het werd tijd om te lunchen en het rustuurtje waarna de sportdag weer verder ging. We begonnen eerst met flesjesbowlen. Hier waren de Wolharige Mammoeten heel goed in, ze gooiden met gemak alle flesjes in één keer om. De Wolharige Mammoeten wonnen dus met 3-0. Toen gingen we fietsband trekken. Je moest een touw om je middel doen die aan een paar fietsbanden bevestigd waren en dan zover mogelijk komen. Je moest een haring neerzetten waar je het verst kwam. De Sabeltandtijgers wonnen dit onderdeel met veel moeite, de uitslag was 2-1. Toen werd het tijd om een potje te kontboksen. Je mocht je tegenstander alleen met je kont duwen totdat je tegenstander uit de ring was. De Wolharige Mammoeten wonnen dit met gemak: de uitslag was 3-0. Het laatste onderdeel was touwtrekken, wat de Wolharige Mammoeten ook met gemak wonnen. De Wolharige Mammoeten hadden uiteindelijk de sportdag gewonnen met 6-4.

Daarna was het tijd om te gaan koken en stoken. We aten die avond namelijk nasi. Toen iedereen klaar was met het eten gingen we nog een avondspel doen: Levend Stratego. De Sabeltandtijgers hebben dit gewonnen met 2-1 door twee keer de vlag van de tegenpartij te vinden. Na het avondspel gingen we nog even rond het kampvuur zitten waarna het tijd was om te gaan slapen.

Woensdag 12 Juli

Woensdag was een beetje een luie dag. Na het ontbijten, inspectie en openen gingen we met de auto naar het stadje Namen toe. Daar mochten we rondlopen en dingen kopen met het geld dat je bij je had. Daarna zijn we nog naar de supermarkt geweest om het avondeten te kopen. We mochten namelijk zelf weten wat we gingen eten die avond.

Toen we weer op het kampterrein waren moesten we onze zwemspullen pakken en gingen we met de auto naar een zwembad toe. Het was een buitenzwembad van een camping waar niet alleen campinggasten in mochten, maar ook andere mensen die niet op de camping zaten. Nadat we gezwommen en in de zon hadden gelegen gingen we weer terug naar het kampterrein waar we aan het eten begonnen. De Sabeltandtijgers aten kipkerrie met rijst en als toetje hadden ze Bikinibroek nagemaakt. Ze hadden een ananas gevuld met vruchtjes en daar het huis van Spongebob van gemaakt. De grond was van cake gemaakt en er lag sneeuw met daarop Smarties. Patrick en Spongebob lagen in de sneeuw te slapen. De Wolharige Mammoeten aten roti met als toetje een bananenberg. De leiding vond van beide patrondes het eten er leuk uitzien en ze vonden het ook heel lekker.

Na het avondeten gingen we nog boompje verwisselen en daarna rond het kampvuur zitten. Daarna werd het weer tijd om te gaan slapen.

Donderdag 13 Juli

Deze dag mochten we uitslapen: we stonden een uur later op, ontbeten een uur later, de inspectie was een uur later en we openden een uur later. Na het openen werd er gezegd dat we een zwerftocht gingen lopen. We moesten drie coördinaten die we gekregen hebben op een kaart uitzetten. Daarna werden we ergens gedropt door de bus en moesten we uitzoeken waar we waren op de kaart. Als je dat wist ging je naar punt 1 lopen. En vanaf punt 1 liep je naar punt 2 toe en vanaf punt 2 liep je naar het eind toe (het kampterrein). De Wolharige Mammoeten hadden op de kaart een route uitgezet langs herkenbare punten, zoals wegen, spoorlijnen, enz. De Sabeltandtijgers hebben dat absoluut niet gedaan. Zij liepen hemelsbreed: ze hadden uitgemeten hoeveel graden het was en volgden toen hun kompas. Het kon hun niks schelen waar ze doorheen moesten: ze gingen over beekjes, door de brandnetels, door prikkelplanten (met korte broek!), door een privé-terrein, onder een hek door waar je maar 10 centimeter doorgang hebt, onder en over prikkeldraad, in weilanden, steile stukken op en steile stukken af. Ze zaten alleen op het eind wel 30 graden naast punt 2 dus moesten ze nog een kleine kilometer lopen naar die post.

Na de zwerftocht was er een rustuurtje, waarin iedereen weer onder de koude douche kon. En er waren in het rustuurtje ook kaarten voor sommige kinderen! Daarna zijn we gaan koken en stoken, want we aten gekakt met sla en taco-chips. Het eten smaakte weer heel lekker. Na het avondeten gingen we nog een potje insectenvoetbal spelen. Iedere speler kreeg twee bekertjes waar de onderkant uitgeknipt was en die moest je op je hoofd zetten met een elastiekje. De bekertjes zaten schuin naar links en rechts, dus kon je niet zien wat er voor je gebeurde. Het voetballen was daardoor heel lastig en er werd tegen elkaar opgebotst zonder dat je doorhad dat er iemand voor je stond. Uiteindelijk hebben de Sabeltandtijgers gewonnen met een kleine 1-0.

Na nog even rond het kampvuur zitten werd het tijd om naar de tent te gaan en te gaan slapen.

Vrijdag 14 Juli

Vrijdag was de laatste hele dag tijdens het zomerkamp. We begonnen zoals altijd met ontbijten, inspectie en openen. Daarna gingen we het GDVOS (Grote Doe-Vraag-en-OpdrachtenSpel) spelen. Er zaten heel veel verschillende vragen tussen zoals: "ga beschuitfluiten met je patronde" en "teken de evolutie van de mens". Nadat elke patronde veel opdrachten hebben doorstaan gingen we nog Ren-Je-Rot doen. De vragen gingen over de prehistorie. De Wolharige Mammoeten hebben het uiteindelijk gewonnen.

Daarna gingen we lunchen en was er rustuurtje.

Na het rustuurtje moesten we de stookplaats, tent en keuken afbreken en opruimen. Nadat alles was opgeruimd en afgebroken moesten we onze sketch voor de bonte avond voorbereiden. Daarna gingen we verder met het voetballen van zaterdag. Toen de wedstrijd was afgelopen hadden de Wolharige Mammoeten met 6-5 gewonnen, in totaal hebben ze dus met 11-10 gewonnen. Na het voetballen gingen we nog even Stand In De Mand spelen, waarna het feest begon.

Linda, Jan-Willem, Deuce, Pieter (de vader van Luca&Dylan) en Thijs (een vriend van Frank) waren ook gekomen. Thijs had voor vlees gezorgd voor de barbecue. Als eerst gingen we barbecuen, het vlees was heel lekker en de gepofte aardappels, sla, stokbrood, vruchtjes, enz. die je erbij kon nemen waren ook lekker. Daarna begonnen de sketches. De Wolharige Mammoeten hadden een sketch over dromen: zij konden andermans dromen voelen en uitbeelden. De Sabeltandtijgers hadden een sketch met een vergrootmuur: als je iets over de muur heen gooide, kwam het tien keer zo groot terug. Daarna hadden Tim en Marcel nog een beatbox-sketch, wat heel leuk klonk. De leiding had ook nog een sketch met een oerbus en Roos en Max voerden de laatste sketch uit om afscheid te nemen van de scouts, want zij gaan na het groepsweekend naar de explo’s toe. Hun sketch was Ren-Je-Rot, maar dan zonder te rennen. De vragen gingen over de details over kamp. Daarna vond de uitslag van de stammenraad plaats: de Wolharige Mammoeten hadden dit kamp gewonnen! Zij hebben de grote Oegoeboekoe gekregen voor in de Pingïnhoek op het clubhuis.

Na de uitslag gingen Linda, Jan-Willem en Deuce weer naar huis toe. De rest ging nog zingen rond het kampvuur met gitaarbegeleiding van Luca en Pieter. Toen het heel laat was was het toch echt tijd om te gaan slapen. De tent was al afgebroken, dus gingen we allemaal buiten slapen. De lucht was helder, dus was het prachtig als je naar boven lag te kijken: heel veel sterren. Iedereen ging buiten slapen, ook Thijs en Pieter. Alleen Mirjam ging in de tent slapen (die had dus heel veel ruimte), want zij houdt er niet van om buiten te slapen.

Zaterdag 15 juli

Vandaag moesten we rond acht uur ons bed uit waarna we gingen ontbijten. Daarna moesten we onze spullen opruimen, zodat ze het busje in konden. We moesten het kampement wat er nog stond afbreken zodat de tenten en alle andere spullen het busje in konden. Toen dat was gebeurd gingen we met de auto’s die reden naar het clubhuis toe. Eenmaal op het clubhuis aangekomen moest je je bagage pakken en moest je naar huis. Want het zomerkamp was jammer genoeg afgelopen!

Het was weer een heel leuk en geslaagd zomerkamp met héél lekker weer!!!

Dylan