Zomerkamp 2005 ‘de Hoge Rielen’

Zomerkamp 2005 ‘de Hoge Rielen’

2–7 Juli 2005

Net zoals ieder jaar hebben we natuurlijk een zomerkamp van scouting! Maar dit jaar was het een heel speciaal zomerkamp; we gingen namelijk met heel de groep op kamp. Dat deden we omdat we dit jaar 75 jaar bestaan.

Zaterdag 2 juli:

We vertrokken rond 10:00 uur vanaf het clubhuis naar België, waar ons kampterrein lag wat ‘de Hoge Rielen’ heette. Toen iedereen er was gingen we ons lunchpakketje opeten. Daarna begonnen we met de opbouw van het kampterrein. De tent was aardig snel opgezet en daarna moesten we tot 15:00 uur wachten, want toen konden we de pionierpalen ophalen. Dat was best wel zwaar werk en daarna begonnen we met het opbouwen van de keuken.

We konden de keuken niet die dag afmaken, want toen was het alweer tijd voor het avondeten. Die avond aten we met de hele groep en werd het eten verzorgd door een kookstaf.

Daarna werden de kampregels doorgenomen en kregen we ons kampboekje. Toen dat allemaal was doorgenomen gingen we een klein stukje van het terrein bekijken. We zagen ook de loods die bij ons terrein hoorde, wat er best wel eng uitzag. Er waren meerdere loodsen op het terrein, wat kwam omdat het vroeger een legerbasis was.

Toen dat klaar was, was er een avondfeest omdat scoutinggroep Hillegersberg dit jaar 75 jaar bestaat. We kregen die avond ook onze kampdas, waarna het tijd was om te gaan slapen.

Zondag 3 juli:

’s Ochtends werden we wakker gemaakt door de leiding, waarna we gingen foerageren en ontbijten. Daarna was de allereerste inspectie, waar de leiding nog minder streng aan deed dan de andere inspecties…..

Toen dat klaar was gingen we openen, waarna we verder gingen werken aan de keuken en nog een spelletje. Toen was het alweer tijd voor de lunch en daarna was het rustuur. Daarna gingen we nog verder aan de keuken en maakten we een kribbe, wat dient als vuurtafel. Daarop moesten we die week gaan koken. We maakten de kribbe van hout wat we moesten vinden in het bos. Dat was makkelijk te doen, want het terrein lag in het bos. Wat moeilijker was, was om stenen te vinden waar we het rooster op moesten leggen. Maar uiteindelijk hadden we toch genoeg stenen gevonden, zodat we het rooster goed konden neerleggen.

Omdat het zo heet was, gingen we nog even zwemmen in het meertje wat vlakbij was. Toen  we naar het meertje liepen, kwamen we de bevers tegen en van hun mochten we een bal lenen waar we in het water een ‘spelletje’ mee gingen spelen.

Uiteindelijk was het toch tijd om uit het water te gaan en naar het kampterrein te gaan, want we moesten beginnen aan het eten. Omdat het al best wel laat was, en we niet veel tijd hadden omdat we hadden gezwommen in het meertje, moesten we opschieten met het eten koken.

Toen we net klaar waren met het afwassen, kwam Marcel aanrennen en hij zei dat hij een rare vrouw had gezien bij het clubhuis. Toen we allemaal in het clubhuis waren, was er een diavoorstelling voorbereid. Er was een vrouw uit de toekomst, Femke Bosch, die kwam zeggen dat ze op ‘de Hoge Rielen’ over 75 jaar een industrieterrein met kantoren van wilden maken. Ze zouden in de zomer van 2005 al beginnen met het kappen van bomen, etc. Door het industrieterrein zouden veel mensen een epidemie krijgen, waar maar één medicijn voor was. Dat waren de geflokte bollen, die op het terrein ‘de Hoge Rielen’ groeiden. Daarom vond Femke Bosch (en wij ook natuurlijk), dat er niet gekapt mocht worden, omdat er een beschermde plantensoort was. Er was een document dat de geflokte bollen beschermd waren.

Daarna zijn we geflokte bollen gaan zoeken, en hebben we het stukje waar ze stonden afgezet zodat er niemand op kon staan. Toen deden we nog het smokkelspel, waarna we rond het kampvuur gingen zitten en weer naar bed gingen.

Maandag 4 juli:

’s Ochtends kwamen er werklui langs die stukken bos met afzetlint afzetten. Dat gebeurde toen wij wakker werden gemaakt en uit onze tent kwamen. Toen moesten we gelijk eten, waarna de inspectie was.

Dat moest allemaal aardig snel, omdat we een dagtocht gingen lopen!

Na het openen begon de dagtocht gelijk. Jammer genoeg begon het na een kwartiertje al te regenen en moesten we onze regenpakken aantrekken. Het bleef bijna heel de dag hard doorregenen, het was daarom ook het ergste weer in België van het afgelopen jaar. maar we bleven doorlopen, want dat moest!

We begonnen de route met een stripkaart. Omdat we al aardig snel de weg niet meer wisten, moesten we de noodenvelop opentrekken, want daar zat een mobiele telefoon in. De leiding wees ons het goede pad, wat bleek dat we net voor dát pad stonden! Na de eerste post begonnen de graden. De tweede post was bij een oud, verlaten kerkje. Omdat het document wel eens bij zo’n kerkje kon liggen, gingen we daar naar het document zoeken waaruit blijkt dat de geflokte bollen op de Hoge Rielen groeien. En ja hoor, we hadden een paar stukken van het document gevonden.

Na de tweede post begon de kruispuntenroute en na de derde post volgde een route met knooppunten.

Toen we eindelijk weer op het kamterrein aankwamen, mochten we een lekke warme douche in het clubhuis nemen, waarna we gingen eten. Er werd voor ons gekookt en we aten daarom gezellig met de leiding en alle twee de patrondes in de staftent.

Na het eten gingen we met de bevers, welpen en kabouters, scouts, explorers en leiding rond het kampvuur zingen, waar we Femke tegenkwamen met de projectontwikkelaars en bouwvakkers. De documenten werden door hun in het vuur gegooid, omdat ze het toch niet geloofden.

Daarna gingen we nog even rond het kampvuur zingen, waarna het voor de bevers tijd was om weer naar huis te gaan.

Dinsdag 5 juli:

’s Ochtends werden we wakker gemaakt, waarna het weer zoals gewoonlijk tijd was om te ontbijten en om alles klaar te maken voor de inspectie. De inspectie verliep goed, met jammer genoeg hier en daar wat minpuntjes…   …maar van fouten leer je juist!

Femke Bosch kwam ons vertellen dat het document dat verbrand is niet echt was, maar een kopie. Het echte document lag nog ergens verborgen op het terrein.

Daarna deden we nog een paar spelletjes, waarna het weer tijd was om te gaan lunchen.

We moesten daarna onze zwemspullen pakken, omdat we naar een zwembad gingen!!!

We liepen met z’n allen naar het parkeerterrein toe en daar werden we verdeeld over een paar auto’s. Toen we bij het zwembad waren gingen we natuurlijk zwemmen. De tijd ging heel snel omdat het zo leuk was en daarom was het na een paar uur jammer genoeg weer tijd om ons te gaan omkleden en weer terug naar het kampterrein te gaan.

Daar hadden we nog een rustuurtje, omdat we daar ’s middags geen tijd voor hadden omdat we gingen zwemmen. Daarna gingen we koken en avondeten. Zoals bijna elke avond gingen we weer rond het kampvuur zitten waarna we een avondspel hadden gedaan. Toen was het weer tijd om de tenten in te gaan om te gaan slapen.

Woensdag 6 juli:

Deze ochtend mochten we lekker uitslapen. Daarna gingen we ontbijten, was er inspectie en gingen we openen. Daarna gingen we waterraketten maken. Dat ging als volgt:

Elke patronde kreeg een PET-fles en een autoventieldopje. Dat ventieldopje moest in de opening van de fles (waar je de dop op draait), en er moest natuurlijk water in de fles. Als je dan een fietspomp om het ventiel deed en je ging pompen, schoot de raket weg.

We moesten ook een lanceerbaan maken, omdat we een wedstrijd gingen doen wie de raket het verste weg kon schieten. Dat hadden de Pinguïns gewonnen, waarna de Tijgers tweede waren, en Pieter en Marcel derde waren omdat ze de fles wel 2 centimeter ver hadden geschoten!!!

Toen alles was opgeruimd gingen we lunchen, waarna het rustuurtje plaatsvond. Na het rustuurtje hebben we nog een paar spellen, etc. gedaan. Daarna moesten we aan het koken beginnen, waarna we zoals gewoonlijk weer rond het kampvuur gingen zitten na het avondspel. Femke Bosch kwam langs met een kaart waarop de locatie van het echte document stond. Na lang zoeken en graven vonden we het document, maar het bleek de helft te zijn.

Toen was het voor de welpen en kabouters tijd om naar bed te gaan en deden wij nog een spel, waarna wij ook naar bed gingen.

Donderdag 7 juli:

Vandaag werden we ’s ochtend weer vroeg wakker gemaakt. We moesten alles sneller doen dan normaal, omdat we naar Bobbejaanland gingen!!! De welpen en kabouters wisten nog van niks, totdat ze uit de auto stapten en zagen dat we in Bobbejaanland zagen. Daar mochten de scouts vrij rondlopen en de welpen en kabouters in een groep. De scouts gingen in twee groepen. Het was in Bobbejaanland echt heel leuk!!!

Na een paar uur was het jammer genoeg weer tijd om naar het kamterrein te gaan en gingen we naar het clubhuis toe, omdat er voor ons gekookt was. We gingen met z’n allen eten waarna we rond het kampvuur gingen zitten.

Femke Bosch had in een boek coördinaten gevonden. De coördinaten kwamen overeen met die van het terrein, en we vonden het tweede deel van het document. Ze besloot vrijdagochtend weer langs te komen en tot dan bewaarde ze het document in een kluis bij haat thuis.

Vrijdag 8 juli:

We werden met het geluid van motorzagen gewekt, omdat de bouwvakkers al bezig waren. Na veel protest werd besloten die dag alleen de weg vrij zouden maken voor het werkverkeer, en dat Femke ’s avonds met haar advocaat en het document langs zouden komen. Daarna gingen we ontbijten, was er voor de laatste keer inspectie, en gingen we beginnen met het kampement opruimen. Daarna was het weer tijd voor het middageten en het rustuurtje, waarna we de keuken in de regen moesten gaan afbreken en de pionierpalen weer terug moesten waar ze vandaan kwamen. Dat deden de explorers voor ons. Wij gingen toen in de loods een spelletje ‘iemand is hem, niemand is hem’ spelen. Tijdens het spel vroeg Mirjam aan ons of we wilden helpen met de groente snijden voor ’s avonds. We zouden eigenlijk gaan barbecuen, maar omdat het regende ging het niet door.

Tijdens het avondeten waren er ook optredens, omdat het ook de bonte avond was. Na het eten gingen we naar het kampvuur toe en daar waren ook nog optredens van de scouts en leiding. Daar kregen we ook nog een ijsje.

Na de optredens was het voor de welpen en kabouters tijd om naar bed te gaan. Het schild waar de scouts dit kamp om streden, werd die avond uitgereikt. De Pinguïns hadden gewonnen en daarom mag het schild dus in hun patrondehoek hangen. Daarna gingen we met alle scouts slapen in de leidingtent, omdat het de laatste avond was.

Zaterdag 9 juli:

’s Ochtends werden we aardig vroeg wakker gemaakt omdat we het kampement moesten afbreken, omdat we die dag jammer genoeg weer terug naar huis gingen. Toen alle ouders rond 12:00 uur waren gearriveerd, werd er nog een groepsfoto gemaakt en vertrokken we terug naar het clubhuis. Rond 14:00 uur kwamen we aan bij het clubhuis en vandaar ging iedereen weer naar huis en ging de leiding de rommel opruimen.

Het was een heel leuk en geslaagd jubileumkamp!

Dylan Metselaar.