Groepsweekend

29 september 2002. Het is druilerige zaterdagochtend. Overal in Rotterdam staan mensen op zo ook de scouts, kabouters, welpen en, explorers en leiding van de leukste scouting groep van Rotterdam. De meeste zijn vandaag alleen wat vroeger actief dan anders……

Dit weekend is namelijk het laatste weekend van september. Dat betekent dat we groepsweekend hebben. Een gedeelte van de leiding en de vaders van Jiggel en Jarno verzamelen al om 08.45 op het clubhuis om alle spullen in te laden en naar de plaats van bestemming te rijden. De 2 auto’s worden vakkundig vol gepropt met tenten, borden, spelmateriaal en allerlei andere belangrijke dingen. Als er echt niets mee in kan rijd de groep naar Hoek van Holland want hier zullen we dit weekend verblijven.

In Hoek van Holland aangekomen word alles weer uitgeladen en komen in middels ook al de eerste deelnemers aan. Om 10.00 was iedereen aanwezig en gingen we openen. Het eerste spel was een estafette spel waarbij je met je groepje kruipend of springend zo snel mogelijk naar de andere kant moest lopen. Hierna werd de groep in tweeën gesplitst en liepen we naar een dicht bij gelegen park waar we levend stratego deden. Het eerste potje was binnen 15 minuten afgelopen omdat de vlag werd gevonden. Kennelijk moest er nog een beetje ingekomen worden want tijdens het 2e potje waren de groepen beter aan elkaar gewaagd. Omdat onze magen aardig begonnen te knorren gingen we terug naar het clubhuis waar we eerst een ons lunchpakket lieten verdwijnen. Tijdens het eten kwam er ineens een onbekende man naar ons toegelopen met 2 zeemeerminnen. De man stelde zich voor als Neptunus. Hij vertelde dat hij een schatkistje bezit naar dat de sleutel kwijt is. We mogen alleen blijven slapen als we helpen de sleutel te zoeken. Eigenlijk hebben we daar helemaal geen behoefte aan want we hebben zelf een leuk programma voorbereid. We spreken af dat we later wel beslissen wat we doen. We zullen wel opletten maar niet echt gaan zoeken.

Na de lunch word de groep weer in 4 groepen verdeelt en krijgen we allemaal een stuk route. Tijdens deze route komen we posten tegen. Op de eerste post maken we met ons groepje een toneelstukje of iets dergelijks om ’s avonds bij het kampvuur op te voeren. Na een stuk door de duinen te hebben gelopen komen we bij post 2. Hier moeten we een rebus op lossen. Via de uitkijktoren komen we uiteindelijk bij post 3 en bij deze post worden allerlei dingen met een bal gedaan. Tijdens de speurtocht hebben ook alle groepjes nog een stuk sleutel gevonden. Op deze stukken stond een rare tekst. Wat dat betekend??? Geen idee!! Op het clubhuis terug gekomen krijgen we eerst iets te drinken en daarna gaan we aan tafel zitten om hoedjes te gaan knutselen. We wilden net gaan beginnen toen Neptunus binnen komt lopen met zijn gevolg. We vertellen hem dat we de sleutel hebben gevonden en dat dus mogen we blijven slapen. Neptunus verdwijnt weer en wij maken mooie hoedjes versiert met schelpen. Hierna is het tijd om de bedden voor de kabouters/welpen klaar te maken en de tenten van de scouts en explorers op te zetten.

Alles ligt nog maar net op zijn plek als het avondeten klaar is. Op het menu staat vanavond: aardappels met doperwten en peentjes. Natuurlijk krijgt iedereen er een stukje vlees bij en is er ook nog een toetje!! Als alles weer netje opgeruimd is lopen we naar het park om daar te gaan smokkelen. De olie lampen gaan ook mee en gelukkig word het al redelijk schemerig. Het is al echt donker als we terug komen bij het clubhuis en we kunnen dan gelijk aanschuiven bij het vuur. We drinken chocolademelk, zingen wat liedjes en voeren natuurlijk de sketches op die we ’s middags verzonnen hadden. Het is lekker warm bij het vuur maar uiteindelijk is het dan toch tijd voor de kabouters/welpen om naar bed te gaan. De explorers en de oudste scouts (Eva en John) pakken hun spullen voor een avondwandelingetje terwijl de overige scouts een potje verstoppertje spelen. Het spel van de scouts ging ondanks wat probleem met een hond die het spel niet snapt heel leuk. En dus gingen de scouts op een gegeven moment ook moe maar voldaan naar hun tent De explorers en Eva en John waren een stuk verder op langs het strand af gezet te worden. Zij mochten het stuk terug lopen waarna ze ook gelijk hun tent in gingen.

Het is zondagochtend 08.00. Het is tijd om op te staan. Na de ochtend gym schuift iedereen aan om een lekker te gaan ontbijten. Neptunus komt langs en verteld ons dat we moeten proberen te voldoen aan de teksten op de sleutel. We zullen het gaan proberen en worden in een aantal groepjes verdeeld om allerlei posten af te gaan. De posten zijn onder andere Pictionairy en skilopen. Later word er ook nog flesjes voetbal gedaan.. Hierna deden we nog een potje Hollandse Leeuwen zodat iedereen even stoom kon afblazen. Na dit spel was het alweer tijd voor de lunch. En nadat bijna alle boterhammen op zijn gegaan. Kwam Neptunus weer met Zijn zeemeerminnen. Hij vertelde ons dat we alleen nog maar de spreuk moesten bemachtigen. Dit deden we door de stukken toverspreuk uit de bosjes te halen en naar Neptunus te brengen maar, die stukken werden bewaakt door explorers die je konden aftikken. Uit eindelijk is het gelukt om de spreuk te bemachtigen. We oefende nog even met z’n alle op de spreuk en gingen daarna terug naar het clubhuis waar Maikel inmiddels ook al zat omdat hij een beetje ruzie had gemaakt met wat wespen. Neptunus deed de sleutel in het slot en wij zeiden de toverspreuk op en toen……………………………………… Gelukkig het had gewerkt het kistje was open en Neptunus was erg blij dat hij zijn parels weer had. Hij deelde het een en ander uit en verdween daarna ontzettend gelukkig weer naar zee.

Toen Neptunus weg was zat onze taak er weer op en dus begonnen we met het inpakken van de tassen en het neerhalen van de tenten. Toen dit allemaal achter de rug was moest en nog 1 ding gebeuren. Ronald, Laurens en jacqueline moesten namelijk nog overvliegen naar de scouts. Ze werden met een blind doek om op het veld neer gezet en ze moesten naar de scouts proberen te lopen. Iedereen mocht aanwijzingen geven maar dat maakte het nog moeilijker want wie sprak nou de waarheid??? Hierna werden ze echt het land van de kabouters en welpen uit gegooid door op de handen van de kabouters en welpen naar de scouts te zweven. Hun eerste actie bij de scout was het afsluiten van het groepsweekend want daar was het nu wel tijd voor geworden. Na de sluiting werden de gezamelijke spullen weer door de vader van Jarno en dhr. van Zuuren naar het clubhuis gereden. Iedereen verzamelde zijn eigen spullen weer en vertrokken langzaam richting huis.