Voor de verandering was het clubhuis een keertje niet het lijdend voorwerp van een Exploreropkomst. Al heel wat had het clubhuis doorstaan, en om ‘m nu eens een keertje te ontzien – en misschien ook de rest van de leiding – werd voor de culinaire opkomst een andere locatie gekozen. Fred’s nieuwe casa, welteverstaan!
Na één keertje de verkeerde afslag te hebben genomen kwamen we allen tegelijk aan. Na een korte toer door het huis werden de verschillende knopen doorgehakt. Het systeem was als volgt: iedere Explorer koos een begeleiding, die met hem of haar een bepaald gerecht zou maken. Iedere begeleiding trok één van de gerechten die er te verdelen waren. Dit waren (logischerwijs) het voor-, hoofd-, en nagerecht.
Nadat dat gedaan was, waren de groepen en taken als volgt: Iris & Fred deden het voorgerecht. Joep & Marcel deden het hoofdgerecht. Suzy & Tim deden het nagerecht.
Ook hadden we met z’n allen bedacht dat er een bepaalde criteria aan zou hangen, namelijk Presentatie, Creativiteit en Smaak.
En toen gingen we aan de slag. Ieder groepje heulde zich in een eigen hoekje van de huiskamer op zoek naar het juiste recept. Mobieltjes en laptops werden niet geschuwd om de moordende concurrentie de baas te blijven. Zelfs familieleden werden ingeschakeld om het perfecte recept binnen te halen. Nadat ieder groepje eindelijk zijn of haar recept had gekozen trokken we er met z’n allen op uit. Doel: de Appie.
Na wat rond te drentelen en heel wat geduw en gespiek in elkaars mandje waren we weer zover om terug te keren, met tassen vol inrediënten.
Het voorgerecht begon met uiensoep, stokbrood en gesmolten kaas uit de oven, met daarnaast wat stokbroodjes met
kruidenkaas erop. De groep van het nagerecht was ook maar gelijk begonnen met het maken van de brownies, aangezien
deze 40 minuten in de oven moesten. De uiensoep scoorde gelijk punten door de presentatie, die zeer in de smaak viel bij iedereen. Ook de smaak mocht er zijn, alleen werd de creativiteit wat minder punten gegeven.
Daarna was het de beurt aan het hoofdgerecht, terwijl tussendoor de nagerechtploeg er achter kwam dat de oven wellicht iets te hoog had gestaan, aangezien de bovenkant van de brownies helemaal verkoold waren. Terwijl zij zich wel in het gezicht konden slaan, werd het hoofdgerecht geserveerd. Kofta! En dan helemaal zelf gemaakt, en niet uit een pakje. De presentatie van het gerecht werd net iets lager beoordeeld dan het voorgerecht, creativiteit daarentegen werd kreeg betere cijfers. Waar het hoodgerecht het minste op scoorde was helaas de smaak, die toch wel een beetje tegenviel. Tijdens de maaltijd werd er nog heel wat bij gezout en gepeperd om het nog een niveau hoger te tillen.
Hierna was het tijd om de ontploffing in de keuken op te ruimen, zodat het nagerecht in alle rust gered kon worden. Dus werd er lekker geschrobt door de ene helft en gehersenkraakt door het laatste groepje dat aan zet was.
Uiteindelijk werd er een lekker toetje voor onze neus geschoven met allerlei kleine hapjes. Gebrokkelde stukjes brownie werden gecombineerd met mango, vanille-ijs en slagroom. En een creatieve uitspatting van Tim met wat muisjes. De presentatie werd dan ook goed beoordeeld, de creativiteit echter wat minder. De smaak maakte gelukkig heel wat goed.
Wie heeft de culinaire uitspatting uiteindelijk gewonnen?
Het voorgerecht natuurlijk!